Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB)


Assalamualaikum semua. Hai.

Apa khabar? Sudah ada yang mula bekerja kan hari ini? Jaga diri baik-baik ya. Buat adik-adik students, stay baik baik di rumah dan selamat menjalani ibadah puasa dengan bahagia ya. 😃😃

Pada yang bekerja, selamat mematuhi garis panduan yang ditetapkan dan selamat mengamalkan norma baru. Di bawah ni antara norma-norma baru yang Na ada baca sebelum ni, Na pasti semuanya dah tahu kan? Yang belum tahu ini antara norma-normanya:

Yang pertamanya, kekalkan jarak antara individu ya? Cukuplah dekatkan di dalam hati awak je. Eh? Jangan lupa juga untuk memakai facemask (diwajibkan dalam keadaan tertentu). Dan paling penting elakkan pembaziran. 




Yang kedua, peralatan perlindungan diri (PPE) haruslah digunakan sekiranya terdapat kekangan untuk mengamalkan penjarakkan sosial. Korang juga perlulah memeriksa/diperiksa setiap hari bagi mengenalpasti kehadiran symptom Covid-19 serta melaporkan kepada Jabatan Kesihatan sekiranya terdapat maklumat mengenai Covid-19 ini. 

Yang ketiga, elakkanlah menghadiri sebarang bentuk perhimpunan. Bersukan pun jangan. Main bola jaring ke, futsal ke. Tidak boleh ya! Begitu juga dengan menghadiri kenduri kendara, rumah terbuka dan berhari raya ke sana ke sini ke sana ke sini. Tolonglah jangan. Cuba bayangkan sekiranya kita ni sebenarnya silent carrier atau silent spreader, know know dah jadi punca. Nak ke?

Yang keempat pula, pastikan diri sendiri dalam keadaan yang bersih. Sentiasa basuh tangan dan bawalah hand schwarzeneger (lawak member-member) sentiasa. Mana tau tetiba tak ada air nak basuh tangan. Tibeh! Kalau rasa macam dah pegang macam-macam hari tu, janganlah gosok mata, garu hidung, hisap jari. Err. Basuh dulu okay? Dan yang penting jangan pakai beli je hand sanitizer. Tengok murah beli. Tengok botol cantik beli. Beli lah yang lulus KKM macam TOUCH Hand Sanitizer ni. Yang spray ada, picit-picit ada, pulas-pulas ada, childlock pun ada! Hehe



Dan yang terakhir, tolonglah jaga diri masing-masing. Patuhi segala perintah kerajaan dan ambil berat terhadap semua perkara. Take care everything! I love you. 💖




Post a Comment

23 Comments

  1. Bilandh ramai yg back to routine..kdg2 social distancing tu susah nk buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Risaunya lah. Harap yang ada kat luar tu, tak lupalah untuk jaga diri sendiri.

      Delete
  2. Semoga di negara manapun, termasuk di negara Malaysia dan negara saya .. warga benar-benar patuh melaksanakan social distancing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga saja ya tetap menjaga. Jaga diri baik baik Himawan. Stay safe :)

      Delete
    2. Iya, kak Hanna.
      Stay safe dan take care also :)

      Delete
  3. mudah2an kita dilindungi. stay safe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aminnn. Stay safe juga Silah. Harap ada banyak mood nak siapkan stitch hehe :)

      Delete
  4. Semoga saja wabah Corona ini cepat mereda ya kak, sehingga hidup kembali normal.😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga saja ya Agus. Aku aja sudah lelah tiduran santuy hahaha

      Delete
  5. setakat ni masih lagi work from home

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat bekerja dari rumah and stay healthy bang Aswad :)

      Delete
  6. hari ini saya work heheh :)

    hi kak hana Yuk mari nerteman dan saling follow back :)

    salam blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe hati hati work, Postinks. Haha. Salam blogger :)

      Delete
  7. harap2 pkp ni cepat2 lah berlalu pergi. dah kematu ni duduk tmpt yg sama. nak berjalan kesana kesini. byk tmpt wishlist nak pergi tahun ni..

    singgah sini.. mind to exchange bloglist Hanna.:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe betul tu. Rindu nak ke sana ke sini. Stay safe ya Amer!

      Ayuh exchange bloglist :)

      Delete
  8. Beberapa hari lepas pergi ke pasr rasa tgk social distance mcm dh ke laut huhu....cikguzim follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya sangat. Dalam 7e pun berasak-asak kat ATM kauuuu. Stay safe Cikguzim :)

      Delete
  9. selalu jaga diri baik-baik kak an. semoga pandemi ni lekas berlalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baik Max. Kamu juga yah! Stay safe, stay healthy :)

      Delete
  10. ASsalamualaikum Hannaailly... Kekuatan kita sekrang ada usaha dan doa. Done follow #126

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm Semut. Hehe. Ya betul tu. Banyakkan berdoa dan jaga orang terdekat kita. Terima kasih semua. Done follow you back :)

      Delete